Morcovii fac parte din grupul de fructe și legume care ajută la îmbunătățirea calității spermei, bărbații care consumă aceste vegetale fiind mai fertili, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.
Despre morcovi s-a tot vorbit că sunt buni pentru îmbunătățirea vederii, însă un nou studiu a arătat că aceștia ajută la îmbunătățirea calității spermei.
Cercetătorii care au investigat efectele fructelor și legumelor asupra sănătății spermei au descoperit că morcovii oferă cele mai bune rezultate. Aceștia au un efect bun asupra „motilității” (capacitatea de mișcare) a spermatozoizilor.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii au cerut unui număr de 200 de bărbați tineri să urmeze o dietă care conținea o varietate de fructe și legume, înainte de a face teste pentru a observa ce efecte au acestea asupra spermei.
Drept urmare, fructele și legumele de culoare galbenă și portocalie ajută la ameliorarea calității spermei. Acest lucru se datorează pigmenților care dau culoarea galbenă numiți carotenoide, deoarece corpul transformă unii dintre acești pigmenți în antioxidanți care ajută la menținerea sănătății. Printre aceștia se numără beta-carotenul, pe care care corpul îl tranformă în vitamina A.
Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi – grupuri liberi de atomi care reprezintă un proces secundar al metabolismului și pot distruge membranele celulare ale ADN-ului.
Cartofii dulci și pepenele galben ajută și la creșterea cantității spermei, dar s-a descoperit că morcovii îmbunătățesc performanța spermei între 6,5 și 8 procente, potrivit unei analize publicate în revista Fertility and Sterility.
Fructele și legumele de culoare roșie, în special tomatele, care conțin substanțe anticancer, precum licopenul, au fost asociate cu scăderea numărului spermatozoizilor cu anomalii în ceea ce privește forma. Datorită acestor fructe și legume, numărul de spermatozoizi „normali” a fost cu 8 – 10% mai ridicat, spun cercetătorii, care au putut observa o diferență semnificativă în rândul cuplurilor care aveau probleme în a concepe un copil.
Acest studiu vine pe fondul înregistrării unei scăderi a cantității și calității spermei în țările occidentale, unele studii arătând că numărul mediu de spermatozoizi a scăzut la jumătate.
Un studiu anterior realizat de Universitatea Harvard a arătat că bărbații a căror dietă include grăsimi saturate au număr mai mai mic de spermatozoizi, iar calitatea spermei este mai slabă. În schimb, calitatea spermei în rândul bărbaților care consumă mai multe grăsimi „bune”, inclusiv acizi grași omega 3, care se găsesc în pește și unele plante, este mai bună.